Clubsponsoren

Volgende Thuiswedstrijd The Dukes 1

Dukes Supporter App Android

Dukes Supporter App iOS

Fotoboek

Dames - Bredase RC R.E.L. (19032017) 066Junioren 1 - RC Eemland (25032017) 015Dames - Bredase RC R.E.L. (19032017) 074Dames - Bredase RC R.E.L. (19032017) 027Junioren 1 - RC Eemland (25032017) 022The Dukes 2 - DSRC (26032017) 013Dames - Bredase RC R.E.L. (19032017) 060Junioren 1 - RC Eemland (25032017) 007Dames - Bredase RC R.E.L. (19032017) 056

Bestuursmededeling: Kunstgras bij The Dukes

Na de uitzending van Zembla van woensdag 5 oktober zijn er nogal wat vragen gerezen inzake het spelen op kunstgras-velden waar rubbergranulaat is gebruikt ter opvulling.

Ook wij , als bestuur van The Dukes, zijn op zoek gegaan naar mogelijke antwoorden. Hier een kort verslag van de diverse gesprekken vandaag;

De wethouder heeft een verklaring afgegeven.
Klik hier voor de brief van A.J.M van Son,Wethouder van o.a. Sport:

Wanneer er meer bekend is houden we jullie via de website en Digidukes op de hoogte.

DE ANDERE PARTNERS
Gemeente 's-Hertogenbosch
Contactpersoon Theo Verhagen
Telefonisch contact waarin Theo verteld dat de Gemeente komt met een verklaring. Speciaal aandacht gevraagd voor de intensiteit en het directe veldcontact wat de Rugbysport met zich meebrengt en onderscheid van bijv. voetbal en/of hockey.

"Beste sportbestuurders,

Ter aanvulling op de brief die u gisteren van ons heeft ontvangen meld ik u dat het standpunt van de officiële instanties (GGD, ministerie VWS en het RIVM), ten opzichte van het gebruik van rubber ingestrooide kunstgrasvelden nog steeds dezelfde is Zij stellen dat het spelen op dit type kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico in zich draagt. Bijgevoegd vind u de verklaring van het ministerie en het RIVM en de link naar de verklaring van de GGD. Wij hebben deze info op de gemeentelijke website gezet en deze info is natuurlijk ook terug te vinden op de websites van de GGD, het ministerie van VWS en het RIVM. U kunt bezorgde ouders verwijzen naar deze info. Zoals eerder gemeld volgen wij als gemeente het advies van deze gezondheidsdiensten. Wij begrijpen de onrust die is ontstaan als gevolg van de uitzending van Zembla, maar hopen dat u en uw leden, net als wij, houvast hebben aan het standpunt van de GGD en het ministerie.

Corniel Groenen, hoofd afdeling sport en recreatie"

Rugby Nederland
Contactpersoon Janhein Pieterse, voorzitter
Telefonisch contact gehad (Janhein verblijft momenteel in Frankrijk) en situatie uitgelegd. Nadrukkelijk erop gewezen dat wij als Rugbybond aan tafel moeten schuiven en ons actief in de discussie moeten mengen. Nu is dat voorbehouden aan de KNVB (met meer dan 1500 kunstgrasvelden). Janhein is het volledig met ons eens en zal contact zoek met de KNVB.

KNVB
Contactpersoon Patrick Balemans, Adviseur Accomodatiezaken
Email verzonden met daarin onze zorg en verzocht om telefonisch overleg. Vanmiddag teruggebeld en in overleg besloten dat wij als Rugbybond actief mee gaan doen aan het geplande overleg. Dat is aanstaande maandag al in Zeist.

WAT LIGT ER BIJ ONS OP HET VELD
Edelgrass (producent van het kunstgrasveld)

Er is telefonisch contact geweest over specifieke rugbyveld.

Even wat technische bijzonderheden:
Product - Future DS, 65, E/S, getest door Labosport UK, Gecertificeerd door de World Rugby Regulation met certification 22. Er is inderdaad gebruik gemaakt van het in Zembla genoemde rubbergranulaat SBR.

Er zijn echter wel 2 duidelijke verschillen met de voetbalvelden waar dit materiaal is gebruikt, te weten; Ons gras is aanzienlijk langer, 6 tot 7 cm, en voor onze toplaag is een PU gecoate SBR gebruikt. De rubberkorrels op de toplaag zijn dus voorzien van een plastic coating. De exacte samenstelling hiervan wordt nog gestuurd. Dit zijn enigszins verzachtende omstandigheden.

Contactpersoon Gijs Peters, commercieel manager

GEZAMENLIJK OVERLEG
Maandag 10 okotber is er om 14.00 met diverse partijen een overleg ten kantore van de KNVB in Zeist. De Rugby Nederland sluit hier bij aan.
- De KNVB
- Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
- De VSG (Vereniging voor Sport en Gemeenten)
- De BSNC (Branche Sport en Cultuurtechniek)
- De Branche vereniging van Producenten
- Rugby Nederland

WAT KAN JE NU UIT VOORZORG DOEN
Hoe kan ik zo veilig mogelijk op kunstgrasvelden met rubbergranulaat rugby'en?
Vermijd zoveel mogelijk huidcontact met de rubberkorrels door bijvoorbeeld lange mouwen te dragen en niet met blote armen of benen te spelen.
Probeer te voorkomen dat er korrels in je neus, oren en mond terechtkomen.
Het is ook belangrijk om goed te douchen na de wedstrijd, zodat er geen korrels tussen huidplooien blijven zitten. Voor kinderen is het goed om te weten dat ze beter niet kunnen spelen met de rubberkorrels.

WIL JE MEER INFORMATIE OF VERDER LEZEN?
We kunnen ons voorstellen dat het veel informatie is, of dat je de uitzending niet gebzien hebt.

Hieronder een aantal links om je verder te verdiepen in het onderwerp.

Mocht je na het lezen van deze update nog vragen hebben, dan kan je terrecht bij het bestuur:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- De uitzending van Zembla
- Waar het allemaal mee begon
- Gevaarlijk spel? meer achtergrond info.
- Nieuw onderzoek naar kunstgrasvelden
- Klik hier voor de info die op de site van de KNVB staat.
- Klik hier voor de site van de GGD
- Vragen en Antwoorden op de site van de KNVB
- Artikel Zembla, KNVB wil nieuw onderzoek
- Vragen van Zembla aan het RIVM met te downloaden pdf-onderzoek-files
- Commentaar van Prof. Berger
- KNVB begrijpt onrust
- De info op de site van het RIVM
- Sporten op kunstgras verklaring van de RIVM